NIEUWS OVER MOBILE

Blinden dankzij nieuwe app ook naar de bioscoop
14 sep 2015

Dankzij een nieuwe app kunnen filmliefhebbers met een visuele beperking voortaan ook films 'zien'. In pauzes tussen de dialogen vertelt een voice-over over zaken die de gebruikers niet kunnen zien. 
Via audiodescriptie worden de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn uitgelegd. Watson heeft dergelijke beschrijvingen voor alle Nederlandse films die vanaf september in de bioscoop verschijnen.

Daarnaast zijn er voor enkele populaire Nederlandse films zoals Zwartboek, Gooische Vrouwen audiodescripties voor thuis beschikbaar.

De ontwikkelaars van de app zijn in overleg met de NPO, zodat series en programma's van de publieke omroep in de toekomt mogelijk ook van audiodescriptie kunnen worden voorzien.

Buitenlandse films
Ook wordt ondersteuning voor buitenlandse films overwogen. Onderzocht moet worden of blinden en slechtzienden het prettig vinden om steeds te moeten schakelen tussen bijvoorbeeld Engelse dialoog en Nederlandse audiodescriptie.

Watson werkt door in de app de audiodescriptie van de film te downloaden. Daarna luistert de app via microfoon van de telefoon naar het geluid van de film, zodat de audiodescriptie synchroon loopt. Dit werkt op elk punt van de film, waardoor later inspringen of na pauzeren verder kijken probleemloos gaat.

Watson is ontwikkeld door de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en producent van audiodescriptie Soundfocus.

Download Watson voor Android of voor iOS (gratis)

Bron: www.nu.nl